Miten päädyin myyjäksi

Valokuvaajasta myyjäksi

Oman myyntiurani ensimmäiset askeleet otin aloittaessani valokuvausyrittäjyyden 16-vuotiaana. Kuvasin työkseni häitä ja syksyisin koulukuvauksia. Tapasin koulujen rehtoreita ja hääpareja joille esittelin osaamistani.

Valokuvaaminen työnä oli psykologisesti haastavaa kun erilaisten ihmisten kanssa oli tultava toimeen ja yritettävä saada heiltä ulos aito hymy. Kuvaukset olivat intensiivisiä, erityisesti koulukuvauspuolella. Valokuvatessa meni seitsemän vuotta jonka jälkeen halusin hakea uutta suuntaa uralleni.

Huhtikuussa 2013 kohtalo astui peliin ja velipoikani suositteli myyntityötä Alexandrialla. Oli kiehtovaa tehdä työtä työtä sijoitusneuvojana ammatissa, joka oli niin halveksittu. Kannoin olkapäilläni edellisten eläkevakuutusmyyjien syntejä. Olen nähnyt “luotettava ammatti” -listauksia, joissa kiinteistövälittäjä on häntäpään viimeisenä. Sijoitusneuvoja tulee näillä listauksena hyvänä häntäpään kakkosena. Helpommallakin kai olisi voinut päästä.

Alexandrian huonosta maineesta iso osa varmasti oli ansaittua, silti en halunnut antaa sen vaikuttaa omaan työhöni. En voi vaikuttaa siihen mitä joku on torspoillut minua ennen. Voin vaikuttaa taas omaan tekemiseeni ja suhtautustapaani siihen.

Alexandrialla vuosia kului karvan alta neljä ja pääsin perustamaan kahta uutta toimipistettä, Rovaniemelle ja Tornioon. Lopetin työurani Alexandrialla Porissa.

Tuhansien asiakastapaamisten jälkeen aloin ymmärtää työssäni tärkeän asian. Aloin myydä tuotteita omilla vahvuuksillani. Päätin olla suora, aito, rento, hyväntuulinen ja rehellinen. Myyntikisoissa pääsin Rovaniemellä Suomen top-kymppiin. Oma tapa myynti alkoi löytyä.

Jos yrität olla jotain muuta, kuin oma itsesi, ei olemuksesi ehkä vakuuta. Asiakkaan intuitio sanoo ei.

Päästään siis pihviin. Ilman Alexandrian myyntisirkkelin perusteellista omaksumista en varmasti olisi koskaan kiinnostunut myynnistä. Minua kiehtoi valokuvausuran jälkeen jälkeen se että pystyin yhdistämään ihmisten kanssa valokuvauksissa oppimani vuorovaikutustaidot ja myyntitekniikan.

Ymmärsin että olin valokuvausyrittäjänä esitellyt palveluita, en myynyt niitä. Tuntui että olin myynnissä sellaisen asian ympärillä johon pystyin merkittävästi vaikuttamaan.

Kuinka tehdä myyntiä?

Mikä ero esittelyllä ja myynnillä on? Annan esimerkin myyntitilanteesta.

Kuvitellaan että olet toimistotarvikeliikkeessä töissä ja asiakas astuu ovesta sisään.

Pling, sanoo ovikello.

Seuraa kaupanpäätöksen kannalta erittäin tärkeä hetki. Klousaan kaupan lähes aina seuraavalla tavalla.

Edelläoleva keskustelu lähtee olettamuksesta jossa asiakkaalla on luottamus myyjään. Usein kaupat jäävät syntymättä luottamuksen puutteen vuoksi. Asiakasta ei kohdata ja tuotteita esitellään, ei myydä. Palataan luottamuksen merkitykseen tulevissa postauksissa.

Myyntisirkkeliä harjoitellessani olen oppinut, että myyjän tehtävä on ohjata asiakasta tekemään hyvä ja asiakkaan mielestä oikea päätös. Päätöksen teossa voi ja pitää asiakasta auttaa. Usein asioita on pohdittu pitkään ennen kuin kauppaan on uskallettu lähteä.

Myös kaupan syntymisen kannalta tärkeät kriteerit on täytyttävä jotta kauppa voi syntyä. Näitä kriteerejä ei voi koskaan saada selville jos niitä ei asiakkaalta kysy. On helppo lähteä miettimään jos ei tiedä.

Moni pelkääkin turhaa, että myynti on tuputtamista, jossa asiakas manipuloidaan tai pahimmassa tapauksessa ajetaan nurkkaan. Tämmöisiä myynti- ja luukkufirmoja ikävä kyllä Suomessa on. Näissä yrityksissä ananastukat ajavat vasta autokaupasta haetuilla rahoitus-audeillaan myymään ylihintaisia tuotteita kyseenalaisin kaupanpäätöskeinoin. Onneksi verkossa lisääntyvän tiedon myötä asiakas lopulta voittaa.

En halua yllämainitulla tavalla toimivilta yrityksiltä ottaa mitään pois. He tekevät kannattavaa bisnestä. Ongelma on vain siinä, että näin toimivat yritykset kusevat lopulta myynnin alan pakkiin. Myöskään näiden yritysten bisnesmalli ei usein ole skaalautuva, koska tuotteen menekki lasketaan hyvällä asenteella toimivien nuorien myyjien, ei erottuvan brändin varaan.

Myyntityö on parhaimmillaan asiakkaan auttamista joka parhaimmissa tapauksessa kun tarve ja ratkaisu kohtaavat johtaa kauppaan.

Exit mobile version