Tervehdys ja tervetuloa ensimmäisen blogipostaukseni pariin! Olen Olli Junes, paljasjalkainen Rovaniemeläinen ja asun Helsingin Lauttasaaressa. Olen tehnyt vuodesta 2013 myyntiä ja titteleistä lievää ihottumaa saavana, haluankin kutsuttavani itseäni myyntijampaksi.

Myyntityö on opettanut minulle paljon. Ajattelin aikoinaan myyntityön olevan pelkästään suorittavaa margariinitehtaan hommaa. Tähän kun yhdistetään egoaan pullistelevat myyntipäälliköt, on myyntiala mitä mainion soppa karkoittamaan ympäriltään myynnistä kiinnostuneet. Onneksi myynti on moniulotteinen juttu.

Myynti nimittäin on aidosti mielenkiintoista. Myyntiin liittyy muun muassa asiat myyntitekniikoista, psykologiaan, digimarkkinointiin, brändiin ja myynti on keskeisessä roolissa mikäli yrityksissä halutaan saada aikaan minkäänlaista kasvua.

Oma päänsisäinen ketsuppipulloni poksahti kun ymmärsin myynnin ja markkinoinnin välisen suhteen.

Markkinoinnin työ nähdään monasti käsien heiluttelua. Paljon creaillaan mutta mitään ei tapahdu. Palavereissa on nätti juoda jäälattea, kuvata kivoja kuvia firman instatilille ja tehdä bisneksen kannalta täysin epäolennaisia markkinointitoimenpiteitä. Vaikka edeltävä lause voi kuulostaa raflaavalta, voi se silti olla totisinta totta monissa yrityksissä.

Myynti ja markkinointi suunnistavat hymyssä suin eri suuntiin erilaiset kartat käsissä. Markkinointia ei johdeta bisneksen tavoitteista käsin vaan kampanjoita tehdään räiskien satunnaisina kampanjoina. Myyntijohtajilla ei välttämättä ole ymmärrystä markkinoinnista. He vain syövät mainostoimistojen kädestä. Pääasia että tehdään jotain mutta mitään ei välttämättä saada aikaan.

Näin markkinoinnin tyypit odottavat hiljaista ja väistämätöntä irtisanomista, viimeistään yt-neuvotteluissa kun nousukauden kassa on ryypätty tyhjäksi. Myynnin porukka yleensä viimeisenä sammuttaa valot. Onneksi tälle dystopialle on olemassa vaihtoehto.

Vaihtoehto ei ole se, että kaivetaan myyntiporukalla Wanhat Kunnon Keldaised Zivud pöydälle ja aletaan porukalla kylmäbuukkaamaan.

Tämä vaihtoehto rakennetaan systemaattisesti: pala palalta, yrityksen pidemmän aikajänteen tavoitteista ja strategiasta käsin. Strategiasta mennään mahdollisen brändiuudistuksen kautta myynnin coachaamiseen, nykyaikaiseen johtamiseen ja CRM:ään josta digimarkkinoinnin kautta lämpimien liidien vastaanottamiseen. Markkinointi ja myynti tekee saumatonta yhteispeliä. Asia on paljon laajempi ja avaan sitä tulevaisuudessa lisää.

Keltaisten sivujen kylmäbuukista on melko matka tultu myyntiurani aikana tilanteeseen, jossa asiakas palvellaan etänä ja ostopäätös on tehty pitkälti jo ennen kuin myyjä on tavattu. Ajan saatossa brändiltaan heikot yritykset sortuu elon tiellä.

Ylläolevan tekstin voisi summata seuraavasti: Aloin totisesti ymmärtää myynnin ja markkinoinnin suhdetta. Markkinointi syöttää myynnille lämpimän liidin jonka myyjä hoitaa maaliin rivakasti. Yrityksen tehtävä on tarjota myynnille ja markkinoinnille maailmanluokan puitteet ja karsia myynnin esteet pois. Tärkeimpänä on ajatus että mennään työnteon esittämisestä kohti aikaansaannin mallia nykyaikaisen liidihankinnan ja muun muassa etätyökalujen keinoin.

Markkinoinnin ymmärrys avasi silmät pelaamaan kiekkoa samaan maaliin markkinoinnin ja myynnin kanssa. Tulokset olivat todella kovat. Olen saanut tehdä kolmen vuoden ajan kauppaa pelkkään kysyntään, jossa sähköpostiini kilahti kolmesta viiteen lämpimää liidiä päivässä. 

Kun haetaan kestävää mallia yrityksen kasvulle, on vaihtoehtoina joko olla alati tiukkenevassa hintakilpailussa punaisella merellä tai erottua brändillä ja vapautua pienenevien katteiden hintakilpailusta.

Hintakilpailusta vapautumisella tarkoitan erottumista brändillä, palvelulla, ominaisuuksilla tai muulla aineettomalla asialla, joka ei ole kopioitavissa ainakaan helposti. Tuotteen tekniset erottautumistekijät ovat helposti kopioitavissa, jonka vuoksi niillä ei välttämättä voida rakentaa pitkäkestoista kilpailuetua.

Motivaatio blogin pitämiseen syntyi ajatuksesta jakaa omaa markkinoinnin ja myynnin osaamista eteenpäin. Blogin idea on muhinut vuosia. Tykkään blogista tapana puskea itseäni ammatillisesti eteenpäin. Se että altistan oman ajatteluni ja kirjoitukseni muiden luettavaksi vaatii kovettunutta nahkaa. Uskon että olen siihen valmis.

Verkkosivut on kokonaisuudessaan suunnattu myynnin parissa työskenteleville, tittelitasolla tarkemmin ajateltuna: myyjät, myyntipäälliköt, myyntijohtajat, liiketoimintajohtajat ja toimitusjohtajat. Yrityksissä on monenlaisia hierarkioita ja tiedän yrityksiä joissa myös toimitusjohtajat myyvät.


Tulevat postaukset tulevat käsittelemään monipuolisesti myynnin eri osa-alueita. Esimerkkejä mainittakoon:

  • Hyvän myyjän ominaisuudet
  • Mistä löytää merkitystä myyntityössä
  • Miten valitaan hyvä mainostoimistokumppani
  • Miksi provisiopalkkaus on huono palkkauksen malli
  • Oman myyntityylin löytäminen: läsnäolon ja myyntitekniikan osaamisen merkitys
  • Kuinka saavutin huipputulokset ja tekemisen tasaisen tason myynnissä
  • Voiko hyvä myyjä pelastaa huonoa brändiä

Tervetuloa lauteille! Muista tilata uutiskirje!

Myynnin johtamisen blogi

Myynnin johtamisen blogi
0 100 0 1
Myynti on aidosti mielenkiintoista. Myyntiin liittyy kaikki asiat myyntitekniikoista, psykologiaan, digimarkkinointiin, brändiin ja myynti on keskeisessä roolissa mikäli yrityksissä halutaan saada aikaan minkäänlaista kasvua.
Myynti on aidosti mielenkiintoista. Myyntiin liittyy kaikki asiat myyntitekniikoista, psykologiaan, digimarkkinointiin, brändiin ja myynti on keskeisessä roolissa mikäli yrityksissä halutaan saada aikaan minkäänlaista kasvua.
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *